Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Ακίνητα: Μικρότερα ενοίκια με τη λήξη της μίσθωσης


Λύνονται χιλιάδες εμπορικές μισθώσεις που κλείνουν έναν χρόνο από την υπογραφή τους και δίνεται έτσι η ευχέρεια στους μισθωτές να διαπραγματευτούν μία νέα με χαμηλότερο ενοίκιο. Η σχετική καταγγελία έως σήμερα απαιτούσε διετή διάρκεια της μίσθωσης.

Αυτήν την ανάσα δίνει στην αγορά η επί της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπουργός Λούκα Κατσέλη και οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους αποδέχονται τη ρύθμιση, προκειμένου να αποφύγουν άλλες παρεμβάσεις που θα έφταναν ακόμη και σε πάγωμα των ενοικίων.

Το συγκεκριμένο μέτρο συνοδεύεται και από την ακόλουθη ρύθμιση:

Τη δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης σε 3 μήνες (από 6 που ισχύει).

Τον περιορισμό της αποζημίωσης που πληρώνει ο μισθωτής - έμπορος στον ιδιοκτήτη σε ένα μηναίο μίσθωμα, από τέσσερα που προβλεπόταν έως τώρα. Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε συγκεκριμένη παρέμβασή της κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά.

Πρόσθεσε πως θα καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, που θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

«Ασφυξία»

Το γεγονός ότι τουλάχιστον 20% των εμπόρων - βιοτεχνών, επαγγελματιών κ.ά. καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιό του ακόμη και για 3-4 μήνες, δείχνει την ασφυκτική εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Η οποία αναμένεται να ανακουφιστεί με την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως μαζικές επαναδιαπραγματεύσεις με μείωση 15%-20% του μισθώματος ζητούν τράπεζες (για τα υποκαταστήματά τους), σούπερ μάρκετ, δικηγορικά γραφεία, βιοτέχνες, έμποροι κ.ά. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, με χθεσινές δηλώσεις του στο «Εθνος» δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών «να τα βρουν» με τον ενοικιαστή τους.

Αλλωστε και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, λέει ο κ. Παραδιάς, η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια υπερπροσφορά δομημένου κτιριακού όγκου, τόσο επαγγελματική όσο και στέγη κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού και συγκεκριμένα ήταν το πρώτο θύμα της ύφεσης στη χώρα μας.

Όμως, τόνισε ο κ. Παραδιάς, οι σημερινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των Ελλήνων. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα αλλά και στις τοπικές αγορές.

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν θα μπορούσε να βγει να μιλήσει για πάγωμα των μισθώσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα ενέπιπτε στον αντιμονοπωλιακό νόμο κατά τον κ. Παραδιά, ο οποίος τονίζει εδώ ότι: «... οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές! Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα τον δρόμο της ανάπτυξης».

Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολωνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...