Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Μειώσεις ενοικίων ζητούν οι έμποροι


Κύμα επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων σε εμπορικά ακίνητα, καθώς και «κόψιμο του αέρα», φέρνει στη Θεσσαλονίκη η οικονομική κρίση και η κάμψη της κίνησης στην αγορά, που επιβάλλει περιορισμό του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, με κάθε δυνατό τρόπο. Την αρχή την έκαναν οι μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και πλέον η πίεση για σημαντική μείωση των ενοικίων προς τους ιδιοκτήτες ασκείται και από τα μικρότερα μαγαζιά.

«Όλοι οι μεγάλοι μισθωτές στην αγορά, στην προσπάθειά τους να περικόψουν έξοδα έχουν προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων», επισημαίνει στην «Η» έμπειρο στέλεχος μεγάλης εταιρείας στο χώρο της κτηματαγοράς, προσθέτοντας πως «όσοι πραγματικά θέλουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ζητούν μια μείωση της τάξης του 15%-20%».

Την τάση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κωστής Χατζαρίδης, ο οποίος παραδέχεται πως πολλοί επαγγελματίες έχουν μπει στη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης. Αγωγή, ωστόσο, είναι έτοιμη να καταθέσει και μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στην «Η» ο νομικός της σύμβουλος (που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του).

Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμη, πως ήδη βορειοελλαδική αλυσίδα τροφίμων πέτυχε αναπροσαρμογή ενοικίων σε ποσοστό 15-20% (ανάλογα με την τοποθεσία) για τα 8 καταστήματά της, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με τα ακίνητα που ενοικιάζουν μια μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών και μία ειδών σπορ ένδυσης. Υπάρχουν κάποιοι ενοικιαστές οι οποίοι θέλουν να διακόψουν τη σύμβαση και επικαλούμενοι την κρίση ζητούν μειώσεις μισθωμάτων σε ποσοστά πάνω από 25- 30%.

Λεωνίδας Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...