Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες

  – Διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες ακινήτων στο Π.Ψυχικό

Την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη προκάλεσαν αναφορές πολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τον καθορισμό υψηλών αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα τους.


Συγκεκριμένα, στον Συνήγορο του Πολίτη απευθύνθηκαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων στην Α΄ και Β΄ Ζώνη του Παλαιού Ψυχικού Αττικής καταγγέλλοντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους, που είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω ζώνες να αποτελούν πλέον τις ακριβότερες περιοχές όλης της επικράτειας.

Όπως επισημαίνει ο ΣτΠ, ο ν. 1249/1982 και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του, προβλέπουν ότι για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια και ιδίως οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι ιδιαιτερότητες των ακινήτων, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις των Επιτροπών του ν. 1249/1982 (άρθρο 41).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, στην ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζεται συγκεκριμένη μεθοδολογία, ούτε υιοθετούνται συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα εφαρμόζονται εκ μέρους των αρμόδιων Επιτροπών και σύμφωνα με τα οποία θα αναπροσαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο ΣτΠ με έγγραφά του επεσήμανε ότι γενικότερα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να είναι πράγματι αντικειμενικό και να μην πλήττει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ιδιαίτερα δε μισθωτούς και συνταξιούχους που βρέθηκαν με κάποια ιδιοκτησία σε ακριβή περιοχή, η οποία όμως ούτε ενοικιάζεται ούτε μπορεί να πωληθεί, λόγω της κρίσης της κτηματαγοράς.

«Η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού συνιστά σε μεγάλο βαθμό διακριτική μεταχείριση των αναφερόμενων πολιτών (των μισθωτών και συνταξιούχων), σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Επικράτεια, η οποία θα πρέπει να δικαιολογείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων» αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη οι συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν εγγράφως τα επιχειρήματα του ΣτΠ για διακριτική μεταχείριση λόγω των εφαρμοζόμενων υψηλών αντικειμενικών αξιών, καθώς και για την ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους της περιοχής του Παλαιού Ψυχικού.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...