Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Αναστολή πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων ζητούν οι κατασκευαστές

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν οι κατασκευαστές ακινήτων, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής διάσκεψης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου έκαναν λόγο για πρωτοφανή φορολογικό διωγμό του ελληνικού ακίνητου προς όφελος μόνο όσων έχουν ρευστότητα και, όπως ανέφεραν, αγοράζουν επιλεκτικά όποιο ακίνητο τους ενδιαφέρει σε τιμές κάτω του κόστους κατασκευής.

Όπως τόνισαν, «τα αδιάθετα ακίνητα των επιχειρήσεων μας έχουν φορολογική επιβάρυνση με φόρο ακίνητης περιουσίας και υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ 23% μετά την αποπεράτωση τους. Τέτοια φορολογικά μέτρα οδήγησαν τον κλάδο σε πλήρη αδράνεια και 1.000.000 εργάτες, τεχνίτες και επιστήμονες σε πλήρη ανεργία».

Οι κατασκευαστές κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει το πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων το 2014 και το 2015, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αν ισχύσει το πόθεν έσχες από 1/1/2014 είναι πολύ πιθανό να φυγαδευτούν Ελληνικές αποταμιεύσεις σε άλλες χώρες ή να επενδυθούν αυτές σε κτηματαγορές γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Από 1/1/2014 εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας. Οι ιδιώτες που θα πουλήσουν το ακίνητο τους θα έχουν φόρο 15%. Οι κατασκευαστές που έχουν αγοράσει τα ακίνητα τους, ένεκα της κρίσης, εμπίπτουν στον ίδιο φόρο υπεραξίας. Θα πρέπει να εξαιρεθούν της υποχρέωσης αυτής.

- Οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν τεκμαρτό συντελεστή 20% ο οποίος καταργήθηκε στις 27 Ιουλίου του 2013 και είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν στον προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, διότι με λογιστικό προσδιορισμό και άγνωστη πορεία στις τιμές των ακινήτων τα προσεχή χρόνια δεν θα τολμά κανείς να ανεγείρει νέο κτίριο.

- Οι οικοδομές που έχουν αποπερατωθεί μέχρι 31/12/2010 και που έχουν αδιάθετα ακίνητα, ένεκα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, στις 31/12/2013 θα πρέπει να καταβάλουν φόρο αυτοπαράδοσης 23%. Οι κατασκευαστές την παρούσα χρονική περίοδο χωρίς πωλήσεις και ρευστότητα αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που αναλογούν, σημειωτέον πως με το τραπεζικό σύστημα αδύναμο δεν μπορούν να πάρουν ούτε δάνειο για να εξυπηρετήσουν τον άνω φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...