Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Οι εισπράξεις από το ΦΑΠ κριτήριο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για ελάφρυνση της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών


Με «ρήτρα» ΦΑΠ, αλλά και ευνοϊκότερη μεταχείριση αγροτεμαχίων και οικοπέδων σε αγροτικές κυρίως περιοχές κλείνει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και, μετά την έγκριση από τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 18 τρέχοντος, να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή.

Αυτά αποφασίστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να καταστεί δικαιότερο το νέο σύστημα και να επιτευχθεί, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας, ο στόχος που είναι «ο φόρος να παίρνει λιγότερα από περισσότερους».

Το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ+0,21%

Ολα, πάντως, θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ, από το εάν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έως και το 2013, αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ έως το Μάρτιο του 2014.

Ειδικότερα, όπως έχει αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, εάν οι εισπράξεις από το ΦΑΠ και το «χαράτσι» κινηθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, τότε το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το Φεβρουάριο - Μάρτιο τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με πρόθεση να προχωρήσει στη μείωσή τους ώστε να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, τα έσοδα που αναμένεται να βεβαιωθούν από τον εν λόγω φόρο θα ανέλθουν στα 3,85 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις υπολογίζονται σε περίπου 2,85 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές περί το 75%-80%.

Στην περίπτωση όμως που τα έσοδα από το φετινό και των παρελθόντων ετών ΦΑΠ, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ξεπεράσουν τις προσδοκίες των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, τότε -όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου- τα έσοδα που αναμένεται να βεβαιωθούν από τον Ενιαίο Φόρο μπορούν να υποχωρήσουν στα 3,65 δισεκατομμύρια ευρώ, με ανάλογη μείωση και αυτών που θα εισπραχθούν, γεγονός που σημαίνει ότι θα προηγηθεί μείωση των συντελεστών.

Βέβαια, έντονες εξακολουθούν να είναι οι επιφυλάξεις των δανειστών για το εάν τελικά η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το έργο της, υποκαθιστώντας επάξια τη ΔΕΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο όλα τα σχέδια θα παραμείνουν στα χαρτιά, αλλά θα πρέπει, εάν δεν υλοποιηθούν οι στόχοι, είτε να ληφθούν νέα μέτρα είτε να αυξηθούν οι συντελεστές του νέου φόρου.

Αγροτεμάχια και οικόπεδα

Πάντως, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για δικαιότερη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων σε αγροτικές περιοχές, φαίνεται ότι υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 θα προκύψουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες «φτηνές» περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού ορόφου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά τα εκτός σχεδίου ακίνητα - αγροτεμάχια.

Θα πληρώσουν ακριβά τη μονοκατοικία

Σε κάθε δε περίπτωση υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία, καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.

Το τελευταίο, πάντως, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε η «Ν», για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια,

μειωμένοι συντελεστές στα πρώτα 10 κλιμάκια,

στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ ο πρώτος συντελεστής (για μοναδιαία αξία 0,01-2 ευρώ/τ.μ.) και ειδικότερα:

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ.

αυξάνονται οι συντελεστές από το 8ο κλιμάκιο,

πολλαπλάσιος των 4 ευρώ (ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής) ο νέος ανώτατος συντελεστής,

κλιμάκωση των συντελεστών πρόσοψης για τα αγροτεμάχια: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου.

Φθηνότερη μεταβίβαση

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να τεθεί εκ νέου και η μείωση του φόρου μεταβίβασης, που επιθυμεί μεν η τρόικα, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών και καταργηθεί ο εν λόγω φόρος, τότε θα προκύψει «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, η οποία -όπως είναι φυσικό- θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ενιαίο Φόρο, απομακρύνοντας τις όποιες σκέψεις για μείωση των συντελεστών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...