Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Με το ένα πόδι εκτός… Ελλάδας η βρετανική London & Regional Properties

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα ξένων επενδυτών που συμμετέχει σε διαγωνισμούς ακινήτων του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η βρετανική London & Regional (L&R), εξετάζει την αποχώρησή του απ’ αυτούς.


Ένα μήνα πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση των 28 κτιρίων του Δημοσίου με τη μέθοδο του sale & leaseback, και δύο μήνες πριν την εκπνοή της αντίστοιχης προθεσμίας για το project του Ελληνικού, η εταιρεία των αδελφών Λίβινγκστοουν (Ρίτσαρντ και Ιάν), δείχνει να το ξανασκέφτεται.

Ηδη, έχει κάνει πίσω στην περίπτωση του sale&leaseback με την αιτιολογία ότι «ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος», ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ούτε η συμμετοχή της στην τελική φάση για το Ελληνικό. Σαν επιχείρημα προβάλλονται τα μεγάλα κεφάλαια που απαιτεί η ανάπτυξη του Ελληνικού, ύψους 5-6 δισ. ευρώ. Βέβαια ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι τόσο ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό για τα 28 κτίρια του Δημοσίου, όσο και το ύψος της επένδυσης για το Ελληνικό, ήταν γνωστά εκ των προτέρων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η αποχώρηση της London & Regional (L&R) με περιουσία σήμερα που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ σε οκτώ χώρες, τότε οι μνηστήρες του Ελληνικού μειώνονται σε τρεις : Το fund από το Κατάρ Qatar Diari, η ισραηλινή Elbit και η ελληνική Lamda Development.

Όσο για τα χρονοδιαγράμματα υποβολής δεσμευτικών προσφορών, για το μεν Ελληνικό τοποθετείται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ για τα 28 κτίρια την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί εδώ και αρκετούς μήνες καθώς - όπως άλλωστε στις περισσότερες προκηρύξεις για παραχώρηση ακινήτων- το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να επιλύσει πολυετή προβλήματα και παραλείψεις.

Εκτός της L&R, μεταξύ των υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση, περιλαμβάνονται οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα Πανγκαία (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) και Eurobank Properties, η Intercontinental International REIC (του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Χαλκιά), η Ellington Credit Opportunities LTD, η κοινοπραξία των επενδυτικών εταιρειών Dolphin Capital και Oakhill Advisors European Strategic Credit Fund Master Fund καθώς και αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη τα 28 κτίρια θα πωληθούν σε δύο πακέτα (14 έκαστο) πιθανώς και σε δύο διαφορετικούς επενδυτές μέσω της μεθόδου «πώληση και επαναμίσθωση» (sale and lease-back). Το δημόσιο θα δεσμευτεί πως για τα επόμενα 20 – 25 χρόνια θα πληρώνει ενοίκιο, ύψους περί τα 30.000.000 ευρώ, για τα κτίρια στους επενδυτές που θα τα αγοράσουν.

Στα ακίνητα συγκαταλέγονται το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, κλπ. Μεταξύ των κτιρίων που στεγάζουν εφορίες περιλαμβάνονται αυτά της Β' ΔΟΥ Κορίνθου, της ΔΟΥ Σταυρούπολης, ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, ΔΟΥ Παλλήνης, Γλυφάδας, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...