Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Αυθαίρετα: σε 100 δόσεις το πρόστιμο – Οι τελικές ρυθμίσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των προστίμων προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ειδικότερα, αν το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, το πρόστιμο θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 100 δόσεις, ενώ εάν δηλωθεί μέσα στο 2014, σε 60 δόσεις.

Μετά το «κλείσιμο» της προθεσμίας υποβολής νέων δηλώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας.

Στις ειδικές κατηγορίες προστίθενται οι μακροχρόνια άνεργοι θα μπορούν να νομιμοποιούν την κύρια κατοικία τους με το 50% του προστίμου.

Παραμένει η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες, με την πληρωμή παραβόλου και προστίμου θα δίνεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη, ενώ για την πλήρη νομιμοποίησή τους θα πρέπει να αγοράζεται συντελεστής δόμησης ίσος με την παρανομία του κτιρίου.

Τα προ της 9ης Ιουνίου 1975 ακίνητα, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με 500 ευρώ εφάπαξ.

Για τα προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.

Για κάθε τακτοποίηση αυθαιρεσίας σε παραδοσιακό οικισμό ή σε διατηρητέο κτίριο, θα πρέπει να εξετάζεται από επιτροπή η μορφολογική και αισθητική του ένταξη στο δομημένο περιβάλλον.

Επιπλέον, ιδρύεται η Τράπεζα Γης, για την ηλεκτρονική διαχείριση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή.

Ο νέος νόμος, που υπεβλήθη προ ημερών για νομικό έλεγχο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2014, και των διατάξεών του θα μπορούν να επωφεληθούν και όσοι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία με τον ν. 4014/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...