Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο χαλκός στην Αρχιτεκτονική - Οι Νικητές των Ευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Βραβείων

Οι νικητές των 15ων Αρχιτεκτονικών Ευρωπαϊκών Βραβείων Χαλκού, ανακοινώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου, στην τελετή απονομής βραβείων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες. Με 66 συμμετοχές – η μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα – και με υψηλών προδιαγραφών σχέδια, τα βραβεία αναγνωρίζουν την αρχιτεκτονική υπεροχή και τιμούν τη χρήση του χαλκού σε όλες τις μορφές, σε πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα από όλη την Ευρώπη. Όλες οι συμμετοχές έχουν αναρτηθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Χαλκού για την Αρχιτεκτονική www.copperconcept.org/awards .

Στην τελική κατάταξη των εφτά προεπιλεγμένων έργων, ο αναμφισβήτητος νικητής ήταν η εκκλησία του St. Lawrence στο Vantaa της Φινλανδίας, η οποία σχεδιάστηκε από τον Avanto Arkkitehdit. Η εκκλησία βρίσκεται σε κοιμητήριο και στόχο έχει να συμφιλιώσει τις ανάγκες των ανθρώπων που πενθούν με τις πρακτικές ανάγκες μιας κηδείας. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα κτήρια της περιοχής και πιο συγκεκριμένα, η οροφή είναι επιχαλκωμένη όπως και η οροφή της παλιάς εκκλησίας. Κάποιες από τις οροφές αποτελούνται από διάτρητα χάλκινα ταψιά. Οι τοίχοι της εκκλησίας προς το κοιμητήριο είναι καλυμμένοι από επιχαλκωμένο πλέγμα, που λειτουργεί ως διαχωριστικό του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου της εκκλησίας. Η επιτροπή βρήκε το έργο αυτό άκρως εντυπωσιακό, καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη ως προς το συνδυασμό του χώρου με το φως και τα υλικά. Συγκεκριμένα, ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος, πένθιμου αλλά και αισιόδοξου, προετοιμάζοντας το ανάλογο σκηνικό της κηδείας και του αποχωρισμού.

Η μοντέρνα παρεμβολή του αρχιτέκτονα Philippe Schmit στο Musée d’Art de la Ville στη Villa Vauban του Λουξεμβούργου, απέσπασε εξίσου καλές κριτικές. Η κριτική επιτροπή, εντυπωσιάστηκε από τις νέες προσθήκες στο υφιστάμενο μουσείο τέχνης. Παρόλο που οι νέες προσθήκες είναι αναμφισβήτητα μοντέρνες σε όψη, είναι σε απόλυτη ισορροπία με το ιστορικό κτήριο και το πάρκο που το συνορεύει. Η νέα επέκταση είναι τυλιγμένη από διάτρητα πάνελ ορείχαλκου, συγκεκριμένα η επιτροπή θαύμασε τον τρόπο που το μεταλλικό «δέρμα» άλλαζε όψη το βράδυ και από αδιαφανή επιφάνεια μεταμορφωνόταν σε γυαλιστερό, διαφανές πέπλο.

Ακολούθησαν δύο εξαιρετικές κριτικές. Η κατοικία των Αρχιτεκτόνων Fritsch και Schlüter στο Seeheim της Γερμανίας, άλλαξε το παραδοσιακό αρχέτυπο της προαστιακής κατοικίας (βίλας). Η ικανότητα με τον τρόπο που τα προ-οξειδωμένα πάνελ χαλκού χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του εξωτερικού χώρου, δημιούργησε ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο κάλυμμα. Επίσης, η επιτροπή εντυπωσιάστηκε, με την ιδιαίτερη προσέγγιση στα υλικά επένδυσης του ορείχαλκου στο έργο Make, στην οδό Weymouth του Λονδίνου. Τα διάτρητα κάδρα από ορείχαλκο, που φιλτράρουν το φως και σχηματίζουν κυματιστές σκιές, είναι ιδιαίτερα σαγηνευτικά.

Τέλος, το σχέδιο του Studio Weave για το παραλίμνιο κέντρο επισκεπτών στο Northumberland της Αγγλίας, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής. Το βραβείο τίμησε την σπάνια συμμετοχή μιας ιστορίας ενός καταλύματος, σε σχήμα κοσμήματος περιτυλιγμένο από χρυσό κράμα χαλκού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα και τις 66 συμμετοχές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.copperconcept.org/awards .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...