Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα αν αποτύχει η όσο-όσο πώληση δημοσίας περιουσίας 50 δις;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Ερώτηση για το κατά πόσο η πλήρης επίτευξη των πιθανώς ανέφικτων στόχων του σχεδίου πώλησης Ελληνικής δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις, είναι όρος για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, απηύθυνε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη γίνεται επίκληση δημοσιεύματος του κορυφαίου διεθνούς περιοδικού Economist (July 2nd 2011), όπου αναφέρεται επί λέξει: «Η σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση των 50 δις… φαίνεται προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα επιτύχει στους στόχους, εν μέρει διότι οι τιμές που προβλέπονται είναι υπερ-αισιόδοξες, και εν μέρει γιατί η οργάνωση μιας αποκρατικοποίησης κάθε 10 μέρες περίπου είναι ανέφικτη. Στη θεωρία η ιδιωτικοποίηση έχει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσει την οικονομία, όμως πωλήσεις όσο-όσο (fire-sales) ενέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν τα καλύτερα (σ.σ. κρατικά) περιουσιακά στοιχεία στα χέρια πολιτικών φίλων (cronies), που θα διαστρέψουν προς όφελός τους το κανονιστικό πλαίσιο.»

Γίνεται επίσης αναφορά στις αναγκαστικά χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της ελληνικής ακίνητης περιουσίας και διατυπώνονται συγκεκριμένα ερωτήματα για το δυσμενές αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά ακινήτων μια υπερταχεία διαδικασία (κατάρρευση των τιμών) αλλά και στη λειτουργία άλλων τομέων της αγοράς που θα επηρεαστούν από ένα τέτοιο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (ενδεχόμενο διαμόρφωσης ανεξέλεγκτων ιδιωτικών μονοπωλίων). Ο Θ. Σκυλακάκης ζητά επίσης να ενημερωθεί από την Επιτροπή και για το εάν έχει εκπονηθεί έκθεση αντικτύπου για τις επιπτώσεις στην ελληνική κτηματαγορά και κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με προβλέψεις για τις τιμές και τα χρονοδιαγράμματα διαδικασιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...