Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Η αγορά κατοικίας το β’ εξάμηνο: Στο ζενίθ η προσφορά, στο ναδίρ η ζήτηση

Το φθινόπωρο θα είναι, σύμφωνα με τις απόψεις τραπεζικών αναλυτών, ένα από τα πιο δύσκολα στην αγορά ακινήτων καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ενώ η προσφορά θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.Σύμφωνα με μελέτη της PROPERTY LTD, οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν τη ζήτηση τους το επόμενο εξάμηνο είναι:
-η αύξηση της φορολογίας.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου θα προκαλέσουν μία σημαντική επιπλέον δαπάνη για τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, η αύξηση των τεκμηρίων θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο εκείνους που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ακίνητα προσδοκώντας είτε μελλοντικές υπεραξίες είτε κάποιο σταθερό εισόδημα.
-η μείωση του δανεισμού.
Οι τραπεζίτες, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια τους για να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικίας. Επομένως ο αρνητικός ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα επιδεινωθεί.
-η μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος.
Μία αποτίμηση των μέτρων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι απώλειες εισοδήματος θα κινηθούν στα επίπεδα του 5-7% σε ετήσια βάση την επόμενη χρονιά. Αυτό ουσιαστικά θα επηρεάσει άμεσα και το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατες έρευνες του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι μόνο το 5% του πληθυσμού εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ή αλλαγής κατοικίας την επόμενη διετία.
Οι συνθήκες που θα διαμορφώσουν την προσφορά τους επόμενους μήνες είναι:
-αύξηση του κόστους χρήματος.
Τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 0,75 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό από τη μία πλευρά αυτό θα καταστήσει ακριβότερα τα στεγαστικά και από την άλλη θα περιορίσει την σχετική απόδοση της αγορά κατοικίας.
-αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση.
Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για αύξηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτιμούν ότι το ποσοστό τους θα φτάσει το 12% -από 10% που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.
-ολοκλήρωση της κατασκευής τουλάχιστον 30.000 νέων κατοικιών.
Πρόκειται για κατοικίες που οι άδειες έχουν εκδοθεί προηγούμενα χρόνια και οι κατασκευαστές τις αποπερατώνουν σταδιακά.
Πηγή: realestatenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...